Hecmar

Keramische tegels voor balkon en dakterrassen

Keramische tegels, een comfortabele vloerbedekking voor uw dakterras of balkon.

Ze zijn nog niet overal bekend, maar dat gaat veranderen. Keramische tegels hebben de toekomst. Met name door de combinatie van comfort en duurzaamheid kiezen steeds meer huizenbezitters voor deze nieuwkomer binnen het dakterras assortiment.

Deze trend is inmiddels ook doorgedrongen tot de dakenbranche waar de keramische tegels langzaam maar zeker hun intrede doen. Waarom? Simpelweg vanwege hun kwaliteit en duurzaamheid. Om te beginnen zijn ze kleurvast wat inhoudt dat een eenmaal gelegd terras jarenlang mooi blijft, iets wat niet van alle bestratingen gezegd kan worden! Daarnaast zijn keramische tegels vanwege hun hardheid slijtvast en is het vrijwel onmogelijk dat er krassen op komen. Tevens zijn ze maatvast en niet zwaar van gewicht, twee eigenschappen die van belang zijn voor zowel de verwerker als de belastbaarheid van het dak.

Extreem hard
Waarom zijn keramische tegels zo uniek? De grondstoffen zijn uiteindelijk vrij algemeen; een keramische tegel bestaat uit een mengsel van klei en zand vermengd met mineralen en kleurstof, vaak natuurlijke pigmenten. Eerlijk gezegd hebben we het ook helemaal niet over een geheel nieuw product. Keramische tegels gebruikt men al lange tijd binnenshuis, maar omdat de buitentegels dikker zijn kunnen ze nu ook probleemloos op het dak worden toegepast.

Dat de tegels maatvast zijn, komt simpelweg door de unieke mallen waarin ze onder hoge temperaturen gebakken worden. Door dat bakproces zijn de tegels extreem hard waardoor ze geen vocht opnemen en dus gegarandeerd schoon blijven. Geen vlekken meer van wijn, spetterend vet of van de barbecue. De hardheid van de tegel voorkomt ook aangroei van mossen en algen. Een terras van keramische tegels is daarom eenvoudig te onderhouden door middel van vegen, schrobben of schoonspuiten met de tuinslang of hogedrukreiniger. Tevens voorkomt de hardheid vorstschade in de vorm van barsten en het loslaten van stukjes steen. Dat laatste kan een zoveelste doorslaggevende eigenschap zijn voor wie voor kwaliteit kiest. Nog een goede eigenschap, het lijkt niet op te kunnen, is dat de bovenzijde van de tegels niet extreem glad is. Gevaar voor uitglijden is minimaal. Maatvastheid komt omdat de tegels gerectificeerd worden en niet door de mal.

Keuze in kwaliteit
De uitstraling van de tegel wordt bepaald door een gekozen print. Met de huidige technieken kunnen die natuurlijke prints variëren waardoor elke tegel vrijwel uniek is. Ook binnen het kleurenspectrum van de vaak grote tegels is veel mogelijk. Zo oogt een eenmaal gelegd terras van keramische tegels heel natuurlijk, alsof de tegels van natuursteen zijn.

Het overgrote deel van de keramische tegels komt uit Italië en China. Belangrijk is te vermelden dat, net als bij natuursteen, ook bij keramische tegels prijsverschillen voorkomen. Goedkoop kan daarom soms resulteren in duurkoop. Een goede voorlichting is daarbij belangrijk want bij minder duur materiaal kan soms de maatvastheid en vorstbestendigheid tegenvallen.